lördag kväll 5 mars

Hej igen!
Dödströtta efter en lång och arbetsam dag sitter vi åter på vårt favvoställe för att höra av oss till er därhemma.Idag har vi åkt genom en ny del av staden för att komma till Lalmatia där skolans rektor, Farhana bor. Vi fick ta tre små babytaxis (CNG små trehjuliga, gasdrivna fordon med ett baksäte med plats för 2-3 personer. Vi har dock ibland åkt 5) eftersom vi var alla 7 svenskar som var ditbjudna. Det var en fin nupplevelse att hälsa på hos familjen. En dotter som är 17 år och går sista året på gymnasiet och är en A+ student. Det absolut högsta betyg man kan få. Hon hade en hylla i vitrinskåpet med olika utmärkelser hon fått som skolans duktigaste elev. Pappan i familjen är ingeniör (vilket ochså dottern ska bli) och arbetar på den statliga televisionen. Han är ganska berest eftersom han följt med TV teamet i samband med olika evenemang utomlands. Vi fick också träffa farmodern som bor i samma fastighet och familjens respektive farmors hembiträde. Att ha hemhjälp är något som medelklassen kan unna sig. De har däremot inte bil som de rikare har.  Farhana åker med stadens överfulla bussar till och från skolan och det tar henne minst 30 minuter.
Vi bjöds på pite, ångkokade riskakor med kokos och dadlar. (se bild).Till det drack vi ananasjuice men eftersom den var saltad och dessutom verkade toppad med vispad äggvita hade några svårt att svälja allt. Till själva lunchen åt vi ris, ägghalvor i grönsakssås, linsgryta (dall) friterad kyckling och lite andra smårätter. Det var bara vi gäster som satt till bords. Efter det att vi ätit tyckte de att gamla farmor och Margot skulle vila så det blev till att lägga sig en stund. De andra satt och pratade och familjen åt. Troligen åt hembiträdena i köket senare. Vi fick se några videofilmer. Dels en från skolans start 2005 som ett par av YRO medlemmarna gjort och dels ett par filmer från bröllop. Bland annat Farhanas för 22 år sedan. Hon kände inte sin blivande man utan på traditionellt sätt valdes brudgummen av föräldrarna. Medan vi tittade åt vi kakor och yuoghurt.
Vi gick sedan en tur i området tillsammans med F och hennes man och de tog oss till en galleria där vi handlade lite  (till mycket billigt pris) och sedan for vi hemåt.
Nu ska vi arbeta resten av kvällen med att förbereda morgondagen i skolan.

Svar på frågor vi fått i kommentarerna. Det är bara fattiga barn från slummen som går i skolan. De bor i ett område ganska nära skolan, som ligger i lite bättre kvarter. Vi trodde att det var 50-60 barn som var inskrivna men det visade sig att det är närmare 90. Alla är inte där samtidigt eftersom många kommer oregelbundet. Det är inga direkta krav för att få gå men utrymmet är begränsat. Just nu är det 48 barn i förskolegruppen!! Ett rum. Det är de barn vars föräldrar är motiverade för barnens skolgång som kan beredas plats. Tanken är ju att de ska gå tom klass fyra för att sedan fortsätta i en annan skola. För att få göra det måste de först klara en examination och det provet får de göra på en annan skola eftersom Jenniferskolan inte är auktoriserad ännu.
Har ni fler frågor så svarar vi gärna på dem.

Ingen har ännu blivit magsjuk men lite känner man av den starka maten. Stackars Nicole och Affe har jättemycket kliande bett. Troligen myggor. Men de håller humöret uppe ändå.
Må så gott, vi hör snart av oss igen
Margot, Nicole, Affe

                    cocos/ris kakorna
   

Kommentarer
Postat av: Maria

Tack för alla svar, det dyker upp fler frågor ju mer man tänker på er! Det var ju skönt att familjen tänkte på farmor och Margot, så ni fick lite siesta! Alfred har Hydokortisonkräm med sig, sätt lite på betten så det inte kliar så förskräckligt!/Maria

2011-03-05 @ 21:53:07
Postat av: Maria

Ps vilket är favoritstället som ni skriver från?/Maria

2011-03-05 @ 21:54:50
Postat av: Alle

allt låter otrligt häftigt, ni verkar otroligt starka som klarar av att äta allt där.

2011-03-07 @ 14:59:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0